Suomalaisten helluntaiuskovien toiminnan alkaminen Lake Worthissa vie meidät jo vuoteen 1957. Vuonna 1967 Kanadasta Lake Worthiin saapuivat Lauri ja Terttu Karhinen – myös samoihin aikoihin saapuivat pastori Toivo Pajala Thunder Baysta ja Arvid Leinala Sudburysta auttamaan radiotyän alkuun saattamisessa.

Radiotyö onkin jatkunut katkeamatta seurakunnassamme jo yli 42 vuoden ajan! Suuri kiitos kuuluu myös Jorma Puraselle, joka palveli suomalaisia radiotyössa 22 vuotta. Ensimmäiset kokoukset pidettiin kodeissa, Free Methodist-kirkossa Lucerne Avenuella ja Lake Worth Civic Centerissa kaupungin keskustassa. Kun työ alkoi järjestäytyä niin Free Methodist-kirkko vuokrattiin säännöllisiä tilaisuuksia varten. Tilaisuudet pidettiin sunnuntaisin kello 3 iltapäivälla ja torstaisin kello 6 illalla.

Vuonna 1970 kahden vuoden toiminnan jälkeen alettiin puhua seurakuntamme järjestäytymisestä. Jostain syystä hanke siirtyi vielä lähes vuodella, mutta sitten helmikuun 27. päivänä 1971 seurakunnan perustava virallinen kokous pidettiin Leevi ja Siiri Varpaan kotona 1025 S. B kadulla. Pastori John Sievänen oli avustamassa seurakuntamme perustamisessa ja siunasi seurakuntaamme ensimmäiset vanhimmat, Lauri Karhisen ja Leevi Varpaan virkaansa. Myos Reino Iskanius liitettiin vanhemmistoon vähän myöhemmin.

Perustajajäsenet:

Lauri ja Terttu Karhinen
Waltter ja Lyyli Nordström
Reino, Sinikka ja Lea Iskanius-Uotila
Aino ja Olavi Anttila
Leevi ja Siiri Varvas
Anna Varjonen
Martta Raekunnas
Tyyne Mikkonen
Anna Jansson

Seurakunnan nimeksi tuli Finnish Pentecostal Church of Lake Worth. Pastorina toimi Lauri Karhinen.

Tammikuussa 1972 vierailevalla lähetyssaarnaajalla Spillenarilla oli näky seurakuntamme työn laajenemisesta ja ehdotti oman rukoushuoneen hankkimista. Tässä samassa tilaisuudessa saatiin heti $1,010.00! Tuumasta toimeen ja jo saman vuoden maaliskuussa seurakunta löysi sopivan tontin eteläiselta A-kadulta. Lauri Karhinen soitti tontin omistajalle ja kysyi tontin hintaa (hän tiesi sen olevan noin $6000-$8000). Tontin omistaja oli kuitenkin ilmoittanut myyntihinnaksi vain $2,300!! Taas oli menty askel eteenpäin uskon tiellä ja seuraava askel olisikin jo kulman takana. Hankittu tontti ei ollut tarpeeksi suuri kirkkorakennukselle ja parkkipaikalle. Naapuritontin omisti Lake Worthin kaupunki – ja hinta olisi $8,000. Se oli taakka jo pienelle seurakunnalle, mutta seurakuntalaisilla oli näky työsta ja Jumalan mahdollisuuksista vaikuttaa tahtomista ja tekemistä, ja tontti hankittiin.

Kesäkuussa 1973 pastori Karhinen sanoutui irti tehtävästään ja seurakunnan paimeneksi pyydettiin Suomesta nuori Heikki ja Terttu Ahonen perheineen. Vanha saarnaajaveteraani Otto Pyykkönen lupautui palvelemaan seurakuntaamme siihen saakka kunnes uusi mies astuisi remmiin. Marraskuun 11. päivä Ahoset saapuivat ja alkoi uusi vaihe seurakunnan elämässä. Jäseniä oli jo 30!

Leevi Varpaalla oli kokemusta kahden kirkon rakentamisesta Torontossa. Hänellä oli luja usko siihen, että seurakuntamme työ tällä paikkakunnalla menestyy ja oma kirkkorakennus oli saatava. Ja niin kävi. Helmikuussa rankennustyö aloitettiin, työ tehtiin talkoilla ja innokkaasti mukana olivat sekä seurakuntalaiset että monet ulkopuolisetkin!

Täysin uskon varassa lähdettiin kirkkoa rakentamaan. Rahaa ei ollut.

Kirkko kuitenkin valmistui nopeasti. Jo saman vuoden lokakuussa pidettiin ensimmäinen kokous uusissa tiloissa. Vähän alkeellista kirkossamme oli, eihän ollut edes penkkeja, eikä puhujapönttöä. Jostain etsittiin irtotuoleja ja pienet kotiurut oli hankittu ja niin vaan kokous pidettiin. Tunnelma kokouksessa oli mahtava – oli juhlan tuntua! Viralliset vihkiäisjuhlat pidettiin marraskuun lopulla 1975. Samalla vietettiin pastori Heikki Ahosen läksiäisjuhlaa sekä uuden pastorin Pentti ja Marja-Liisa Leppäsen tulojuhlaa.

Uudet tilat mahdollistivat nuorten ja pyhäkoulutyön aloittamisen. Seurakunnan työn vahvistuessa alkoi vierailijoidenkin määra kasvaa. Tunnettuja puhujia kävi Kanadasta ja aina Suomesta saakka; Niilo Ylivainio oli yksi niistä muistetuimmista. Heti Niilon Elämä Voittaa kokoussarjan jälkeen pidettiin kastejuhla ja seurakuntamme jäsenmäära kohosi kahdeksaankymmeneen!

Kesäkuussa 1980 pastori Leppänen sanoutui irti seurakunnan paimenen virasta. Joulukuussa Matti ja Liisa Kumpulainen lapsineen saapuivat Papua Uudelta Guinealta seurakunnan työntekijöiksi. He palvelivat seurakuntaamme vuoteen 1984 saakka siirtyen Torontoon. Lauri Karhinen otti paimenen tehtävän uudelleen vastaan ja oli toimessa kunnes Hannu Vaurula Ruth vaimonsa kanssa saapuivat vuonna 1986. He palvelivat seurakuntaa aina toukokuuhun 1989 asti.

Jälleen alkoi uuden pastorin hankintaprosessi. Tilannetta helpotti huomattavasti pastori Erkki Ahosen lupautuessa tilapäisesti hoitamaan seurakuntaa.

Seurakunnan työmuodot saivat Suomen talouden hyvinvoinnin myöta uutta tuulta purjeisiin. Turistivirta Suomesta voimistui ja A-kadun kirkossa oli tungosta. Seurakunnan palvelualttiit veljet organisoivat turistikuljetuksia motelleilta kirkkoon ja näin mielessa käväisi jo ajatus tilavamman kirkon hankinnasta.

1989 seurakunnalle tuli tietoon, että High Ridge Roadin varrella sijaitseva Community Covenant Church oli myynnissä. Näin päätettiin järjestää “koekokous” laulu-ja musiikkijuhla uudessa kirkossa. Juhla ylitti kaikki odotukset ja kirkko oli tupaten täynnä! Silloiset kirkon omistajat olivat täysin ymmällä. Eivät ollet koskaan nähneet niin paljon ihmisiä heidän kirkossaan. Asia meni eteenpäin Jumalan johdatuksella ja Kotikirkon vihkiäisiä 1510 High Ridge Roadilla vietettiin marraskuussa 1990.

Suuri kiitosaihe oli kun pastori Erkki Ahonen Taimi-vaimonsa kanssa lupautuivat seurakunnan paimeneksi. Nyt suuremmat tilat mahdollistivat myös pyhäkoulutyön laajenemisen ja poikakerhoa alettiin pitää keskiviikkoiltaisin. Turistityö sai aivan uudet mittasuhteet uuden kirkkorakennuksen, sekä Juhani Waarnan työn myöta.

Lukematon on se turistimäärä, joka on vieraillut Kotikirkon tilaisuuksissa ja jopa käynti Kotikirkossa kuului Lake Worthin turistinähtävyyksiin – Finnairin videon, sekä mainoksen mukaan.

Ahosten siirryttyä Vancuveriin seurakunta sai uuden pastoripariskunnan; Timo ja Hanna Puustellin Suomesta. Nuoruudestaan huolimatta pastori Puustelli teki historiaa; hän oli siihen mennessä Pohjois-Amerikan ja Kanadan suomalaisten pisimpään virassa oleva helluntaipastori. Hän palveli vaimonsa kanssa seurakuntaamme Lake Worthissa yli 10 vuoden ajan.

Nuorisotyö myös elpyi vuonna 1997, kun seurakuntamme kutsui Lasse Ripatin Suomesta johtamaan nuorisotyötamme. Kahden vuoden päästä hän palasi takaisin Suomeen ja Kai ja Marjo Partti perheineen saapuivat jatkamaan nuorisotyöta.

Lake Worthin helluntaiseurakunnan pienten alkujen päivät ovat johtaneet näkyviin tuloksiin, kun seurakunta on ollut uskollinen Jumalalle. Laulaja-evankelista Eija Merilä-Kymäläinen perheineen saapui myös paikkakunnalle avustamaan työtämme, ja näin ollen musiikilla on ollut keskeinen ja erittäin tärkeä osa seurakuntamme toiminnassa. Herra on antanut paljon sisäista rikkautta omilleensa. Jo työmme alusta lähtien on myos musiikkitoimintamme saanut “loistaa”. Siihen kuuluvat kuorotoiminta, instrumenttiryhmät, yksinlaulajat ym. Musiikkitoiminnan johdossa ovat olleet Lasse Nieminen ja Reino Kukkamaa. Lasse Nieminen on kantanut vastuuta myös monissa muissa seurakuntaviroissa. Vuosien aikana kuorossa ovat palvelleet monet ihmiset ja vuosien kuluessa olemme saaneet pitää lukuisia musiikkitapahtumia sekä Kerhotalolla, Suomitalolla, että Finlandia-päivilla ja tietenkin seurakunnan omissa tilaisuuksissa lahjakkaitten laulajien ja soittajien ansiosta. Kuorotoimintamme on ollut valtava kiitosaihe. Ihmiset ovat saaneet kuulla Jeesuksesta ja ilosanomasta koskettavalla tavalla ja tulla uskoon – meidän oman seurakuntamme kuoron avulla.

Vuonna 2002 päättyi Kai ja Marjo Partin työkausi keskuudessamme ja he palasivat kotimaahansa Suomeen Laihialle. 2004 seurakunta kutsui Hannu-Heikki ja Anne Hyppösen Suomesta jatkamaan Parttien työta. Kun pastorimme Timo Puustelli vaimonsa Hannan kanssa muuttivat takaisin Suomeen 2005, siirtyi Hannu-Heikki jatkamaan pastorin työta. He palvelivat seurakuntaamme tunnollisesti ja toivottivat uusia suomalaisia tervetulleiksi seurakuntaamme. Jumalan tahto näkyi myös Annen uurastaessa seurakuntamme hyväksi. Kaikki pyhäkoululaiset saivat olla suuresti siunattuja Annen opetuksessa ja myös muutkin seurakuntalaiset! Näissä vaiheissa seurakunnassa päätettiin myös aloittaa englanninkielinen työ suomenkielisen työn rinnalle, joka toteutettiin möyhemmin Petri Kososen toimiessa seurakunnan pastorina.

Pastori Hannu-Heikki Hyppösen ja Annen aika Kotikirkossa päättyi kesälla 2008 ja he palasivat takaisin Suomeen. Syyskuussa 2008 Jumala johdatti meille uuden pastorin. Pastori Petri & Caroline Kosonen saapuivat lastensa kanssa Thunder Baysta, Kanadasta, palvelemaan Kotikirkon seurakuntaa.

Toukokuussa 2009 alkoi ensimmäiset englanninkieliset keskiviikko-illat ja englanninkieliset sunnuntai-kokoukset aloitettiin tammikuussa 2010. Lisänimeksi tukemaan ja selkeyttämään englanninkielistä toimintaa annettiin keväällä 2011 “All Nations Church”. Seurakunta toimii tällä hetkellä monikielisenä ja monikulttuurisena yhteisönä, joka edelleen tavoittaa paljon suomalaisia monissa sukupolvissa. Seurakunnan työvoimaan on myöskin lisätty perhepastori Esa ja Säde Ontermaa.

Vuosien varrella seurakuntaamme ovat myös palvelleet monet muut, esim. Niilo Hyytiäinen ja Markku Vainio. Monet ovat olleet ne henkilöt , jotka ovat uskollisesti toimineet seurakunnan sisäisessä työssä. Tunnollisesti työta Herralle ovat tehneet myös monet seurakuntalaisemme. Kirkkorakennustamme on remontoitu, sisustettu, musiikkia soitettu ja laulettu, ruokaa laitettu, kahvia keitetty, nuorisoa johdettu, pyhäkoulua pidetty sekä äänitteita tehty. Vapaaehtoisesti on Herraa palveltu. Ihmisiä on rakastettu, sekä autettu, Jumalan kunniaksi. Olemme suuresti kiitollisia Jumalalle kaikesta hyvästä mitä olemme saaneet vuosien varrella kokea, mutta uskomme että paras on vielä edessämme!

“Olkaa siis, rakkaat veljeni, lujia ja järkähtämättömiä, aina innokkaita Herran työssä, ja tietäkää, ettei vaivannäkönne Herrassa ole turhaa. (1 Kor 15:58)